3752 Szendrő. Lenkey u. 2. Tel: +36 30 98 56 408

PETRÓFaszén logóFASZÉN

Faszénégetés

Az erdei mesterségek sorában a szénégetés elsősorban a kohász és vasverő központok közelében virágzott, mivel a jó kénmentes vas előállításához elengedhetetlenül szükséges volt a faszén. A fát boksába rakjuk, a kisebb 80 köbméter fa kiégetéséhez való boksának 8 méter átmérőjű hely kell, 250 köbméterhez pedig 12 métereset készítünk elő. A vastagabb fákat, törzseket rendesen középre helyezzük, 3 rend majdnem függőlegesen egymásra állított fából rakjuk, így itt a magassága eléri a 3-3,5 métert. Ahogy kifelé haladunk a rakással, különösen a felső sorban, a fákat mindinkább befelé dőlve rakjuk, így végül a boksa félgömb alakú lesz. Az úgynevezett megrakott boksát végül gereblyével vagy akár csak kézzel gyűjtött és kosárral odahordott száraz bükk avarral fedjük be úgy 5 centiméter vastagságban. Erre kerül takaró rétegként a porlékony, laza szerkezetű erdei föld 20-25 centiméter vastagságban.

FaszénégetésFaszénégetés

A boksa begyújtása egy vízszintes lyukon keresztül történik. Begyújtáskor a füst és a gőz a boksa középső szellőzőjén és a körülötte lévő lyukakon keresztül távozik, s amikor szikra is kijön rajtuk, akkor a középső lyukat, majd a körülötte lévőket is lassan sorban betakarjuk. A szénégető mester a füst színe és szaga alapján "belelát" a boksába, és ismeri az égés előrehaladtát. Égetés közben állandóan tapossuk vagy bottal döngöljük a boksát, hogy ne keletkezzék üreg a földtakaró alatt. Az égetés a nyári melegben rendesen 14-16 nap alatt megy végbe. Az égetés befejezése után egy napig pihentetjük a boksát, majd felülről lefelé haladva, lassan megbontva megkezdjük a kihűtését. A szétszedéssel megkezdődik a faszén válogatása, osztályozása, csomagolása.