Faszén -
Faszénégetés - Szendrő
- Petró Faszén
Az
erdei mesterségek sorában a szénégetés elsősorban a
kohász és vasverő központok közelében virágzott,
mivel a jó kénmentes vas előállításához
elengedhetetlenül szükséges volt a
faszén. A fát
boksába rakják, s ehhez előzetesen egy sík területet
keresnek vagy alakítanak ki. A kisebb, 80 köbméter
fa kiégetéséhez való boksának 8 méter átmérőjű hely
kell, 250 köbméterhez pedig 12 métereset készítenek
elő. A vastagabb fákat, törzseket rendesen középre
helyezik, 3 rend majdnem függőlegesen egymásra
állított fából rakják, így itt a magassága eléri a
3-3,5 métert. Ahogy kifelé haladnak a rakással,
különösen a felső sorban, a fákat mindinkább befelé
dőlve rakják - így végül a boksa félgömb alakú lesz.
Az úgynevezett megrakott boksát végül gereblyével
vagy akár csak kézzel gyűjtött és kosárral
odahordott száraz bükk avarral fedik be úgy 5
centiméter vastagságban. Erre kerül takaró rétegként
a porlékony, laza szerkezetű erdei föld 20-25
centiméter vastagságban.
A
boksa
begyújtása egy vízszintes lyukon keresztül történik.
Begyújtáskor a füst és a gőz a
boksa középső
szellőzőjén és a körülötte lévő lyukakon keresztül
távozik, s amikor szikra is kijön rajtuk, akkor a
középső lyukat, majd a körülötte lévőket is lassan
sorban betakarják. A szénégető mester a füst színe
és szaga alapján "belelát" a boksába, és ismeri az
égés előrehaladtát. Égetés közben állandóan tapossák
vagy bottal döngölik a boksát, hogy ne keletkezzék
üreg a földtakaró alatt. Az égetés a nyári melegben
rendesen 14-16 nap alatt megy végbe. Az égetés
befejezése után egy napig pihentetik a boksát, majd
felülről lefelé haladva, lassan megbontva megkezdik
a kihűtését. A szétszedéssel megkezdődik a
faszén
válogatása, osztályozása, csomagolása.
Petró
Faszén -
Faszénégetés
- Szénégetés - Szendrő |