FASZÉN

FASZÉNÉGETÉS

PETRÓ FASZÉN
FASZÉNÉGETÉS SZENDRŐ
         CÉGINFO     GALÉRIA
    BOKSA
     FASZÉNÉGETÉS    
 

NYÁRI AKCIÓ!!

A készlet erejéig egyes termékektől függően 10%-20%-os kedvezmény!


FASZÉN

GRILL FASZÉN

FASZÉNÉGETÉS

ERDŐGAZDÁLKODÁS

KÜLKERESKEDELEM

TÜZELŐ ÉS ÉPÍTŐANYAG
SZOLGÁLTATÁS
 
FASZÉNÁRUSÍTÁS
 
FASZÉN BRIKETT

Petró János
a Petró BT. részéről
 
Szendrő, Lenkey út 2.
 
Telefon: 06-30-98-56-408
Fax: 48/560-544
janeszpetro@gmail.com
_____________________
Kulcsszavak:
Faszén - Faszénégetés
Szénégetés - Grill
Grill faszén - Szendrő
Faszén brikett - Boksa
Faszénárusítás
 
 
Faszén - Faszénégetés - Szendrő - Petró Faszén

Az erdei mesterségek sorában a szénégetés elsősorban a kohász és vasverő központok közelében virágzott, mivel a jó kénmentes vas előállításához elengedhetetlenül szükséges volt a faszén. A fát boksába rakják, s ehhez előzetesen egy sík területet keresnek vagy alakítanak ki. A kisebb, 80 köbméter fa kiégetéséhez való boksának 8 méter átmérőjű hely kell, 250 köbméterhez pedig 12 métereset készítenek elő. A vastagabb fákat, törzseket rendesen középre helyezik, 3 rend majdnem függőlegesen egymásra állított fából rakják, így itt a magassága eléri a 3-3,5 métert. Ahogy kifelé haladnak a rakással, különösen a felső sorban, a fákat mindinkább befelé dőlve rakják - így végül a boksa félgömb alakú lesz. Az úgynevezett megrakott boksát végül gereblyével vagy akár csak kézzel gyűjtött és kosárral odahordott száraz bükk avarral fedik be úgy 5 centiméter vastagságban. Erre kerül takaró rétegként a porlékony, laza szerkezetű erdei föld 20-25 centiméter vastagságban.

A boksa begyújtása egy vízszintes lyukon keresztül történik. Begyújtáskor a füst és a gőz a boksa középső szellőzőjén és a körülötte lévő lyukakon keresztül távozik, s amikor szikra is kijön rajtuk, akkor a középső lyukat, majd a körülötte lévőket is lassan sorban betakarják. A szénégető mester a füst színe és szaga alapján "belelát" a boksába, és ismeri az égés előrehaladtát. Égetés közben állandóan tapossák vagy bottal döngölik a boksát, hogy ne keletkezzék üreg a földtakaró alatt. Az égetés a nyári melegben rendesen 14-16 nap alatt megy végbe. Az égetés befejezése után egy napig pihentetik a boksát, majd felülről lefelé haladva, lassan megbontva megkezdik a kihűtését. A szétszedéssel megkezdődik a faszén válogatása, osztályozása, csomagolása.

Petró Faszén - Faszénégetés - Szénégetés - Szendrő

 
 
Készítette: Bári Ernő | weboldal készítés

Faszén  Faszénégetés                                                                                                                      Faszén  Faszénégetés